Företag i Hällby som sponsrar sidan www.ihallby.se - Violas Vrå - Hällby Trädgårdstjänst - E. A. Bokföringstjänst AB - se företagens erbjudanden och annonser vid "Företag i Hällby".

Stadsnät

Stadsnät - Forum

Sv:Sv:Sv:Hur blir det?

Har du läst Svensk Infrastrukturs avtal och ändå inte förstår så känns det rätt så meningslöst att här kort beskriva avtalets ensidighet och avsaknad av bindande förpliktelser från bolagets sida samtidigt som du som kund sitter fast oavsett om du får fiber eller ej inom två år.

Sv:Hur blir det?

Hej Jenny,

Vi kommer bygga ut i Hällby, vi sitter nu med bygghandlingar och inom kort ska vi gå igenom på plats hur vi skall gräva.

Vi ser fram emot att leverera fiber även i Hällby.

Hälsningar Johan

Utbyggnad Hällby

Hej Allesammans,

Jag heter Johan Sundberg och arbetar för Svensk Infrastruktur, så jag är i allra högsta grad partisk i denna fråga men vill gärna ge boende i Eskilstuna vår bild av utbyggnaden av fiber i Hällby.

Under drygt ett år har vi fått samtal från boende och villaföreningar i Eskilstuna som efterfrågar utbyggnad av fiber. De har väntat i flera år men de etablerade aktörerna har valt att inte prioritera deras område. Exakt på samma sätt har boende och villaföreningar ringt oss från de tidigare 13 kommuner där vi etablerat oss. I dessa 13 kommuner har vi sedan byggt fiber till ca 45 000 hushåll de senaste åren.

När vi startar i en kommun kommer vi alltid in och utmanar befintliga aktörer som antingen är stora telekomaktörer, stadsnät eller kabel-TV leverantörer. Dessa aktörer blir ALLTID besvikna när vi etablerar oss i och med att vi kommer och konkurrerar med de på en marknad där de räknat med monopol.

Det finns alltid de som anser att det vi gör är fel. Att vi har fel avtal, att vi jobbar för snabbt- eller för långsamt, att vi gräver fel, att vi har fel leverantörer, att vi har fel utrustning, att vi har oskäliga priser, att vi kort och gott är ett oseriöst företag som de vill varna andra boende för. Under maj och juni har vi kontaktat ca 2000 fastigheter och vi vet av erfarenhet att några få procent av dessa kommer att kontakta kommuner, grannar och oss för att ifrågasätta hela projektet. Det är såklart bra i och med att det kräver att vi jobbar ännu hårdare för att prestera och leverera bättre i form av snabbare planer, lägre priser och bättre service.

Dock blir några procent ca. 50-100 personer som ringer kommun, m.m. och har åsikter.

Vårt mål är att 100% av boende ska vara nöjda med vårt arbete och vi arbetar hela tiden med att försöka uppnå det, men det är självklart svårt att vara alla till lags. Vi gör allt vi kan för att vår byggprocess som inkluderar 2-4 km grävning per dag ska gå så smidigt som möjligt. Vi utvecklas hela tiden och blir bättre och bättre men jag vill vara tydlig med att när man som vi gräver till drygt 10 000 hushåll per år så är det självklart att det blir fel ibland. Med det sagt vill jag betona att vi alltid åtgärdar de fel som uppstår längs vägen.

Ni som känner er osäkra på projektet är välkomna att kontakta oss! Säkerställ för er egen skull att ni har full förståelse för processen innan ni väljer att hoppa på.

Merparten av de 45 000 som vi byggt fiber till senaste åren är väldigt nöjda med vårt arbete, vårt mål är såklart att ha 100% nöjda kunder och jobbar aktivt hela tiden för att nå det.

De punkter vi framförallt valt att inrikta oss på för att kunna utmana och utmärka oss bland befintliga aktörer är:

- Leveransplan (Vi skall snabbt leverera då vi vet att boende vill ha fiber till området)
- Anslutningskostnad (Vi vet att snittet är ca 20 000 kr för en anslutning och vi har paket med tjänster för at det skall mer förmånligt för kunden)
- Bättre priser på tjänster (jämför gärna priser på tjänster med Telia och Fibra, glöm inte bort att räkna med eventuella nätavgifter)

Vi ser fram emot att komma igång med utbyggnaden i Eskilstuna

Hälsningar Johan Sundberg

Sv:Utbyggnad Hällby

Hej Johan!
Ja, jag har varit verksam på Telia och en rad andra nationella och internationella företag. Jag har ingen som helst koppling till vare sig Telia, Fibra eller ngn annan fiberleverantör.
Däremot har jag lång erfarenhet av såväl juridiska avtal som marknadsföring och inte minst telekom.

Ja, jag är negativt inställd till SI, på goda grunder. Exempelvis det avtal som ni erbjuder har tveksamheter i sin utformning.
Att andra aktörer inte sköter sig helt korrekt fråntar inte ert ansvar att både tillhandahålla skäliga, korrekta avtal etc....

Sv:Sv:Utbyggnad Hällby

Hej Bengt-Åke

Jag har respekt för att du inte gillar vår koncept, vi kan inte vara alla till lags.
Det finns för- och nackdelar med alla alternativ på marknaden.
Hoppas att du ändrar uppfattning när vi är klara med utbyggnaden i Eskilstuna. Vi ser fram emot att visa dig vad vi går för och över tid även vinna ditt förtroende.

I veckan kör vi igång i Eskilstuna med syn på plats med kommunen i Torshälla. Sen börjar vi gräva.

Vi ser fram emot att leverera att riktigt bra stadsnät i Eskilstuna, ett robust stadsnät med valfrihet med bra leverantörer samt priser.
Precis som vi gjort till 45 000 villahushåll 13 andra kommuner senaste åren.

Vi ska göra allt vi kan för att alla ska bli nöjda.

Trevlig kväll
Johan Sundberg

Sv:Sv:Sv:Utbyggnad Hällby

Hej Johan
På den gamla DDR-tiden stod man i kö för att köpa sin Trabant. Det var vad som stod till buds.
Här i Hällby finns såväl fungerande ADSL som 4G. Man kan fritt välja mellan olika leverantörer.
99% av alla som nu står i begrepp att ta första erbjudandet om fiberanslutning gör det av två skäl, strömma TV och tron på högre fastighetsvärde.

Johan, du är duktig på att "prata omkull folk". Exempelvis är det inte Telia som äger "kopparnätet". Detta nät är öppet för alla aktörer.

Till alla som nu står i begrepp att teckna sig för en "Trabant" vill jag råda följande:
Läs avtalet noggrant, läs det som er motpart och åtminstone se till att ta bort Svensk Infrastrukturs möjlighet att "fritt gräva på er fastighet".

En retorisk fråga bara till alla som kanske läser detta:
Var tog kravet på valfrihet vägen?

Sv:Sv:Sv:Sv:Utbyggnad Hällby

Hej

Jag är väldigt övertygad om vår produkt. Vi har alltid stött på konkurrens i varje kommun och varit tvungna att slå våra konkurrenter på alla plan, snabbare byggplaner, bra utbud av tjänster, lägre anslutningsavgifter och lägre månadsavgifter.

Men framför allt, vi levererar ett projekt som blir av med omgående start. Många villafiberprojekt misslyckas och blir i slutändan aldrig av.
Jag vet att boende i Eskilstuna vill ha fiber med omgående leverans.

Men som sagt, vårt koncept passar inte alla, men drygt 1000 hushåll (över 60%) i Slagsta, Hällby och Torshälla har valt att ansluta sig och historiskt sett ökar det med 10-15% under utbyggnaden.
Men självklart arbetar vi för att vårt koncept ska passa ännu fler boende.

Men för er som känner att ni tycker vi har oskäliga priser och villkor, ni skall inte köpa vår produkt. Känner ni att det är något som är otydligt eller oklart så ta upp det med oss, vi kommer göra vad vi kan för att det ska passa alla så bra som möjligt.

Gällande kopparnätet ägs det av Skanova, vilket är ett helägt bolag av Telia. Min uppfattning (som delas av väldigt många i telekombranschen) är att Telia favoriserar sig själv i kopparnätet.
Vilket även visar sig på antalet rättsprocesser gällande kopparnätet som drivs mellan Telia, Tele2, Bredbandsbolaget, M.fl.

Vi leverera ett helt öppet och neutralt nät, som inte ägs eller kontrolleras av någon av de stora telekomaktörerna. Vi låter alla vara med på lika villkor, vilket är mycket uppskattat av alla som valt att vara med bland andra Bredbandsbolaget, ComHem, Viasat, Canal Digital, Bahnhof, Alltele, T3, Universal, Tyfon m.fl.

Hälsningar Johan

Så fungerar det

Med godkännande från Lina Lindfyr lägger jag här in hennes, mycket bra beskrivande, inlägg från facebookgruppen Hällbybor!
Lina Lindfyr -
Gällande fiber, läs gärna artikeln i tidningen, detta är kopierat under inlägget. Svensk infrastruktur gräver hela vägen fram, fibra gräver fram till din tomt men sen får du anlita en grävfirma själv för att dra resten, priset blir högre och du har dessutom ingen rätt till ROT avdrag. Svensk infrastruktur måste komma upp i 30% för att gräva i hällby, fibra måste komma upp i 60%.

Tycker att nivån är gruppen är så låg när folk snackar skit och sprider lösa rykten, vilket skrämmer upp folk och gör att fiberförsäljaren får en dörr i ansiktet när hen kommer.


Läs gärna atrikeln nedan och tänk på att vi bor i ett land med konsumentvägledare på kommunen, det är helt gratis och ger er proffisionell hjälp om ni har funderingar.

"Fibra (kommunalt)

En anslutning i Eskilstuna just nu kostar 19 900 med kampanjpris.
Nätet är öppet för 21 tjänsteleverantörer.
I anslutningen ingår all material och grävning, dock inte grävning på egen tomt. Den sköts av husägaren.
Inget Rot-avdrag görs."

Forts - Så fungerar det

Artikel Eskilstuna Kuriren -
2000 avtal – men oro i stadshuset
Eskilstuna Svensk Infrastruktur har skrivit avtal om fiberinstallation med 2000 villor i Eskilstuna, leverans är utlovad under hösten. Men hos kommunen, som beviljar schakttillstånd, är man oroad av kritik som framförts mot företaget.
Relaterat
Fakta
Så fungerar det
Det finns ett flertal privata aktörer som erbjuder fibernät till fastighetsägare. Det sker alltså inte på kommunens uppdrag. Företagen söker mark och schakttillstånd hos den kommun de vill etablera sig i.
I många fall är det operatörerna som erbjuder fiberanslutning och de i sin tur använder nätägare, som Skanova, för att lägga själva nätet.
Vissa har så kallade öppna nät, där du som kund kan välja mellan ett antal operatörer för att komma åt nätet, men det varierar mellan nätägarna hur många operatörer som är anslutna.
I andra fall är du bunden till en viss operatör när du ansluter dig till ett visst nät under en begränsad tid, och kan sedan byta på det öppna nätet.
Fibernätleverantörer
Svensk Infrastruktur
Finns i Slagsta, Torshälla och Hällby.
Exempelvis kostar en anslutning i Slagsta 19 900 kr, om skatteverket beviljar ett ROT-avdrag för grävning på tomt för 5 900 kr, oftast är avdraget dock mindre.
Svensk Infrastrukturs nät är öppet med 8 olika tjänsteleverantörer som anslutit sig till deras nät.
I anslutningsavgiften ingår grävning, indragning och grov återställning.
I priset ovan ingår ingen operatörsavgift, men du kan välja till det, då blir det dyrare.
Öppen Fiber (Telia)
Finns i Mälarbaden och Odlaren.
En anslutning i Mälarbaden kostar 19 900 kr med dagens kampanjpris.
Öppen Fibers nät är öppet, och du kan välja mellan 11 tjänsteleverantörer.
I anslutningsavgiften ingår all grävning och återställning.
Det ingår inget ROT-avdrag i kostnaden.
Bredbandsbolaget
Finns i Röksta/Eskilshem.
En anslutning med avtal med Bredbandsbolaget i 24 månader kostar 18 900 kr, utan tjänsteleverantörer med öppet nät kostar anslutningen 23 900 kr.
I anslutningsavgiften ingår all grävning och återställning.
Rotavdrag ingår i priset, ett fast pris, om skatteverket beviljar avdraget.
Fibra (kommunalt)
Finns i centrala Eskilstuna, Skogstorp, Torshälla, Hållsta, Kvicksund, Sundby, Ärla, Hällberga, Borsökna, Alberga.
En anslutning i Eskilstuna just nu kostar 19 900 med kampanjpris.
Nätet är öppet för 21 tjänsteleverantörer.
I anslutningen ingår all material och grävning, dock inte grävning på egen tomt. Den sköts av husägaren.
Inget Rot-avdrag görs.
*Tidningen reserverar sig för prisuppgifter samt att sammanställningen inte är fullständig.
Se också
Ny sajt ska hjälpa konsumenter med bredbandsbeslut
Viktigaste råden när du väljer fiberanslutning

Svensk Infrastruktur är ett företag som växer starkt när det gäller fibernätsinstallation. Enligt egna uppgifter har man grävt fiber åt 45 000 hushåll i 13 kommuner runt Mälardalen. Och tar man en tur genom Slagsta, Hällbybrunn och Torshälla pryds nästan varje villatomt av företaget skylt, med andra ord, avtal är skrivet.
Företaget har hittills fått schakttillstånd på en gata, Flodbergsgatan i Torshälla. Ansvariga på kommunen är oroade över den kritik företaget fått för fiberprojekt på andra håll.
– Det är klart att vi blir extra försiktiga, vi har fått massor av mejl och samtal från människor som är oroliga, säger Jorma Seimilä, avdelningschef på gatuavdelningen.
Ansvarig handläggare har fått order om att inte bevilja fler schaktningstillstånd utan att det tas upp för diskussion först.
Konkret har kritiken, som går att hitta nätet, handlat om dålig eller obefintlig återställning av tomter, vilseledande marknadsföring och utebliven leverans. I Nacka kommun drogs schaktningstillståndet in och grävningen stoppades under en period, och ett vite har utdömts av Marknadsdomstolen.
Johan Sundberg, operativt ansvarig för Svensk Infrastruktur är medveten om kritiken men menar att de försöker att bättra sig.
– Vi har gjort fel, i vissa fall har det inte gått bra, men merparten av våra kunder är nöjda. Vi försöker rätta till där vi misslyckats. Det handlar mycket om att entreprenörerna vi anlitar måste veta vad som gäller i varje kommun.
– När det gäller det indragna schaktningstillståndet så berodde det på att entreprenören inte färdigställt innan nästa område påbörjades. Då gör kommunerna så här, för att se till att vi fyller våra åtaganden.
Svensk Infrastruktur har skrivit avtal med ett stort antal villaägare runt Eskilstuna. När kan de vänta sig en leverans?
– Vi kommer att börja gräva under hösten och ca 80-90 procent av alla kunder kommer att ha anslutning då. Sen är det alltid några som tar längre tid av olika skäl.
Men om kommunen nekar er schaktningstillstånd?
– Det står i så fall i strid med markavtalet vi skrivit med kommunen. Och kommunen har en strategi för fiberanslutning att leva upp till så det vore konstigt.
– Vi hade ett startmöte med kommunen förra veckan där vi gick igenom hela processen, hur vi ska jobba med detta framöver. Jag tycker allt ser bra ut, och våra projektledare ska nu skicka in ansökningar om schaktningstillstånd.
Vi skapar en interaktiv karta på ekuriren.se inom kort. Där kan du själv lägga in vilken fibernätsleverantör du har, vilka tjänsteleverantörer och hur nöjd du är med dessa.

Eskilstuna Kuriren - Eva Burman"

Sv:Så fungerar det

På den här sidan har fastighetsägare i Hällby framfört sina åsikter utan att komma med personangrepp.
Huruvida det är "skit" som har framförts får stå för ovanstående, vilket jag vill framhålla är att argumentera på en mycket låg nivå.

Sant i fallet med Svensk Infrastruktur är bl. a. följande:
Fällda i Marknadsdomstolen.
Indragna tillstånd från kommuner.
Svensk Villaägareförening har i en kommun avrått från SI.
Förbehåller sig rätten att gräva på enskilda tomter nu och i all framtid. Inte bara för anslutning utan för delar av hela fibernätet.
Anslutningskostnaden är satt till 25 800 kr.
ROT-avdrag kan man endast få för grävningsarbeten på egen fastighet.
5 900 kr i ROT-avdrag är helt orealistiskt vid anslutning från gata.

I tidningsartikeln finns olika företags anslutningsavgifter med eller utan "grävning" på enskild tomt.
Att gräva 6 - 10 meter från väg till hus i en gräsmatta kan knappast kosta 11 800 kr.
Med hopp om nyanserade inlägg i framtiden. Det finns fler nätleverantörer än SI och Fibra.

Sv:Sv:Så fungerar det

Är lite kluven vad gäller det här med ROT-avdraget. De står ju i avtalet att kunden inte blir betalningsansvarig om SKV nekar avdrag. Vad ska vi oroa oss för? Finns det kryphål? Utveckla gärna.Sv:Sv:Sv:Så fungerar det

Ja, läs det finstilta. Om du inte har rätt till ROT-avdrag kommer du att bli debiterad denna kostnad. SI ersätter dig bara "om du har rätt till ROT-avdrag". Du kommer aldrig att få rätt till ett avdrag på 5 900 kr för grävning på din egen tomt mellan gata och hus.
Det är bl. a. detta som SI är fälld för i Marknadsdomstolen - SI informerar inte om hur dessa 5 900 kr är beräknade.
Jag hörde på "informationsmötet" att SI kunde dra av 2 500 kr om du gräver själv.
Från 11 800 kr till 2 500 kr. Den senare summan skulle innebära ett ROT-avdrag på 1 250 kr!

Sv:Sv:Sv:Sv:Så fungerar det

Bengt-Åke: Syftade på 5c i avtalet. Är du av uppfattningen att SI kan komma runt den avtalspunkten?

Sv:Sv:Sv:Sv:Sv:Så fungerar det

Ja, här finns utrymme till tolkning. Den som har mest muskler vinner....
Kort och gott antingen en klantig skrivning eller vad jag tror medvetet motsägelsefullt...
Det finns fler punkter i SIs avtal som är till Beställarens nackdel...
Läs och begrunda.

För min del är detta mitt sista inlägg. Blev bara upprörd över när inläggen i olika former betecknas som "skit".
Vi kan och alla skall ha möjlighet att granska något som vi i Hällby får leva med de närmaste åren, vare sig vi ansluter oss till "nätet" nu eller i framtiden.

PS Var finns dessa 65% i Hällby? Kanske om man som i vårt fall sätter upp skyltar utan att vi har beställt!

Sv:Sv:Sv:Sv:Så fungerar det

Hej Bengt-Åke

Vill bara rätta till en sak. Vi har inte varit i marknadsdomstolen gällande ROT-avdrag. Vi var där gällande att Telia tyckte vi var otydliga i vår marknadsföring.

Om någon tycker vår marknadsföring är otydlig så beklagar vi detta, vi har gjort allt vi kan för att det skall vara tydligt.

Det är därför vi skickar ut info, har informationsmöte samt personliga möten hemma hos boende.

Ingen ska känna att man inte förstår vad vad som ingår och inte.

Anmäl er inte för fiber från oss eller någon annan förrän ni känner er bekväma med avtalet.

Är det någon som gör det så maila oss skall jag se till att ni får svar på ev. frågetecken.

Dock är det glädjande att 65% anmält sig nu och att projektet går vidare till nästa steg. I veckan det syn av grävsträckor på plats med kommunen i Torshälla och sedan börjar vi gräva.

Hälsningar Johan

Sv:Sv:Sv:Sv:Sv:Så fungerar det

Hej Johan!

Följande står i Dom MD 2011:24:

"1. Marknadsdomstolen förbjuder Svensk Infrastruktur AB vid vite av en miljon (1 000 000 ) kr att vid marknadsföring av bolagets erbjudande om anslutning till fibernät ange pris som reduceras med ROT-avdrag utan att ange hur det har beräknats."

Tydligare kan det inte uttryckas.

För övrigt ifrågasätter jag den juridiska formuleringen i 5c). Här finns utrymme till tolkningstvister, där Beställaren i de flesta fall bara har att betala...

Varför inte vara tydlig i marknadsföringen:
Anslutningspris: 25 800 kr.
Eventuellt kan Beställaren åberopa ett ROT-avdrag enligt följande beräkningsnorm....

Att skylla på entreprenörer som inte har återställt etc. är dåligt.
Ansvaret är alltid Svensk Infrastruktur som uppdragsgivare och inget annat.Sv:Sv:Sv:Sv:Sv:Sv:Så fungerar det

Hej Bengt-Åke

Marknadsdomstolen är tydliga med att vi och andra så som Ip-Only, kommunala stadsnät m.fl. får sälja ROT-berättigade tjänster till fasta priser. Skatteverket är också av den inställningen att det är marknaden som bestämmer priset.

Det vi dock skall göra, som vi inte gjorde 2011, är att beskriva i text vad priset baserades på och vilka förutsättningar som gäller. Det finns i texten längst ned i det offerten vi skickat ut till alla boende.

Tydligare än så kan det inte utryckas tycker vi och alla andra kommunala stadsnät m.fl. som jobbar med ROT. Och för övriga alla hantverkare i Sverige som arbetar med ROT.

Att Telia, som inte nyttjar ROT eftersom de nyttjar bef. rör och telestolpar och inte gräver, försöker via processer mot oss och andra skrämma konsumenter för att nyttja ROT tycker jag är beklagligt. Men det är min personliga åsikt.

Vet att du arbetat på som högt uppsatt på Telia (du har nämnt det i detta forum) och jag tror personligen att du är lite "färgad" av deras åsikter. Vilket jag har förståelse för eftersom du arbetat där.
Men du skall veta att Telia jagat oss i alla områden vi etablerat oss i, av förklarliga skäl, de vill självklart ha monopol även på fibernäten precis som de hade på kopparna i Sverige. Men vi kommer inte låta dessa stora telekom bjässar skrämma oss med rättsprocesser, för vi anser att vi har rätt.
Vi har tagit juridisk hjälp gällande ROT och marknadsföring för att säkerställa att det blir rätt, vår verksamhet bygger på detta.

Gällande grävstopp skyller vi inte på entreprenörer, men som du säkert vet har Telia haft grävstopp nu senast i Stockholm stad och Tyresö kommun så det är inget konstigt med att ha det. Jag säger inte att det är bra bara för att Telia har det men det är väldigt, väldigt vanligt i byggbranschen att man jobbar med att inte påbörja nya arbeten förrän man åtgärdat besiktningsanmärkningar.

Gällande priset tycker jag att det är tydligt.

Alternativ 1 är utan ROT, 25 800 kr, men eftersom 99% vill att vi gräver deras tomt och nyttjar ROT och vi får beviljat ROT till dessa så är det ofta alternativ 2 alla boende tittar på.
För att boende ska känna sig trygga har vi även lagt till texten i avtalet att det inte drabbar Beställaren om ROT inte går igenom. Det har inte och kommer inte drabba någon ekonomiskt om ROT inte gäller.

Hoppas detta gav lite klarhet

Tycker det är tråkigt att du är så negativ till oss, hoppas det kan ändras i takt med att vi bygger ut nätet.

Hälsningar Johan

Sv:Sv:Så fungerar det

Hej Bengt-Åke,

Vill besvara ditt mail.

- Ja. vi har varit i marknadsdomstolen för att Telia anmälde oss. Telia har varit i marknadsdomstolen 41 ggr och de har även dragit Mälarenergi (Fibra) till domstol och många andra aktörer. De är duktiga på juridiska processer vilket de nyttjar för att begränsa oss och andra som konkurrerar med dem.

- Indraga tillstånd. Vi har INGA indra tillstånd. Våra entreprenörer har dock fått schaktstopp i kommuner för att de inte återställt besiktningsanmärkningar i gamla områden vilket skall vara gjort innan de får fortsätta.
Alla som jobbar i byggprojekt vet att detta är vanligt förfarande. Stockholm Stad, Tyresö kommun, Täby kommun och i stort sett alla kommuner vi jobbat i har gett schaktstopp till våra, Telia eller andra entreprenörer om de inte gjort klart anmärkningar.

- Ja, en villaförening ville hellre ha Telia och rekommenderade dem framför oss. Men i vanliga fall rekommenderar villaföreningen oss, så som i Barkarby, Viksjö, Skarpäng, Sickla, Djursholm, Lindalen, Ramsdalen, Vendelsö, Gribbylund, Skärgårdsstad, Skogalund, m.fl.

- Gällande ROT-avdrag har vi nyttjat det enligt de lagar och föreskrifter som finns gällande ROT med fast pris, precis som många andra aktörer gör, bland andra en hel del Stadsnät runt om i Sverige. Skulle det vara så att det inte går att nyttja har vi med i avtalet att det inte drabbar boende ekonomiskt så jag tycker personligen att detta är en icke fråga, eftersom det aldrig kommer beröra boende.

- Gällande prissättning har jag respekt för om du anser att vår prissättning är felaktig. Känner man att vi tar för mycket betalt ska man inte köpa vår produkt grävning av fiber till din fastighet.

Hoppas detta gav lite klarhet

Hälsningar Johan Sundberg

Sv:Sv:Sv:Så fungerar det

Johan!

Kort och gott:
Ange priset enl följande:
Alternativ A: Anslutning till tomtgräns.
Alternativ B: Anslutning inkl grävning till huset. (ROT-grundande)

Kan det bli enklare än så.
I alternativ A finns ju förstås inte möjligheten för SI att förlägga "nätet" i tomtmark till låg kostnad....

Artikel i Ekuriren om fiber i Eskilstuna

"...Företaget (SIAB) har hittills fått schakttillstånd på en gata, Flodbergsgatan i Torshälla. Ansvariga på kommunen är oroade över den kritik företaget fått för fiberprojekt på andra håll.
– Det är klart att vi blir extra försiktiga, vi har fått massor av mejl och samtal från människor som är oroliga, säger Jorma Seimilä, avdelningschef på gatuavdelningen.
Ansvarig handläggare har fått order om att inte bevilja fler schaktningstillstånd utan att det tas upp för diskussion först.
Konkret har kritiken, som går att hitta nätet, handlat om dålig eller obefintlig återställning av tomter, vilseledande marknadsföring och utebliven leverans. I Nacka kommun drogs schaktningstillståndet in och grävningen stoppades under en period, och ett vite har utdömts av Marknadsdomstolen.
..."

Mer finns att läsa i tidningen eller på ekuriren.se med pren. inloggning

Sv:Artikel i Ekuriren om fiber i Eskilstuna

Skulle någon från svensk infra kunna bemöda sig att kommentera läget här på sidan??? Man ringer och undrar hur det går som kund och får till svar att det är i stort sett klart att köra.Man blir ju förbannad om det stämmer att man är fast i deras klor 24 mån utan att något händer.... Känns snart som att man skulle avvaktat deras bud och väntat på fibra

Sv:Sv:Artikel i Ekuriren om fiber i Eskilstuna

Hej Niklas

Info till boende i Hällby, Slagsta och Torshälla ska ha skickats ut förra veckan.

Åter kom till oss om du inte fått den.

Hälsningar Johan Sundberg
Svensk Infrastruktur

Sv:Sv:Artikel i Ekuriren om fiber i Eskilstuna

... det är just därför alla uppmanas att läsa avtalet och också förstå dess innebörd.

Är man det minsta osäker eller ovan vid att läsa och uttolka avtal så bör man lämpligtvis ta hjälp av någon som är kunnig i affärsjuridik.

Svensk Infrastrukturs agerande och informationssätt känns i stora stycken direkt vilseledande och avtalet är osunt ensidigt utformat.

Sv:Artikel i Ekuriren om fiber i Eskilstuna

Förstår inte varför inte kommunens egna samägda bolag Fibra bygger ut fiber bums i hela kommunen.

Kostnaden för kommunen som på många platser dessutom har förberett med kanalisation och tomrör sedan flera år kan fixa detta med inhyrda entreprenörer på relativt kort tid.

Självkostnadspriset för Fibra borde kunna bli lågt och kostnaderna till fastighetsägarna betydligt lägre ä vad Svensk Infrastruktur roffar åt sig och ändå göra hygglig vinst.

När fristående föreningar bygger nät med hjälp av inhyrda entreprenörer inom relativt bostadtäta områden hamnar kostnaderna långt under Svensk Infrastruktur.

Dags för Fibra att vakna och sätta fart!

Snacket ao att inte konkurrera med "marknaden" är ju helt fel och måste betraktas som tjänstefel. Naturligtvis ska Fibra konkurrera med alla andra aktörer på lika villkor. Varför finns annars bolaget för?

Här bör ägarna till Fibra ta ledningen i örat och ge klara direktiv så en utbyggnad tar fart.

Stadsnät i Hällby Torshälla Slagsta Svensk Infrastruktur.

Nu har anm. tiden blivit förlängd till 30/7. Men alla tillstånd är inte klara. Om man skriver på nu och det av olika anledningar inte blir någon grävning är man ju uppbunden i 24 månader och kan inte hoppa på ev. anbud från annan leverantör under den tiden. I I kontraktet saknas denna möjlighet.

Ny kommentar

Omröstning

Är Du intresserad av att ansluta till stadsnät i Hällby?

Ja! 88 56%
Nej. 18 11%

Totalt antal röster: 157

ihallby

Har du något bra tips eller info som inte kommit med på ihallby.se men som skulle kunna passa på en sådan här sida? Eller om du har några ändrings- eller förbättringsförslag! Mejla till mejladressen nedan eller via sidan KONTAKTA OSS! Förslag och tips mottages mer än gärna! Med soliga hälsningar
Eva Andersson
info@ihallby.se
Drivs med Webnode