Företag i Hällby som sponsrar sidan www.ihallby.se - Violas Vrå - Hällby Trädgårdstjänst - E. A. Bokföringstjänst AB - se företagens erbjudanden och annonser vid "Företag i Hällby".

Stadsnät

Stadsnät - Forum

Sv:Stadsnät i Hällby Torshälla Slagsta Svensk Infrastruktur.

Du har gjort helt rätt bedömning när du läst bolagets avtal.

Du sitter fast 24 månader samtidigt som bolaget inte skriftligt utlovat någon leveranstid. Bolaget lovar inte ens att de bygger någon fiberanslutning.

Det enda de lovar är att du är bunden 24 månader och kan inte hoppa av utan att betala skadestånd på ca halva summan.
Om bolaget inte levererar någon anslutning inom 24 månader upphör bara avtalet men något vite för utebliven leverans saknas.

Hela avtalskonstruktionen är ensidigt utformad helt till leverantörens fördel.
Bolaget bör inte anlitas på dessa villkor.

Som vanligt läser och förstår inte de flesta avtalstexterna och skriver bara på vilket de smärtsamt får ångra.

Till detta kan läggas att den verkliga kostnaden för en fiberanslutning till en ordinär villa och tomt ligger på ca 9000kr (niotusen). Då är det högt räknat enligt initierad entreprenör.
Med god vinstmarginal till bolaget är en skälig kostnad för fiberanslutning absolut inte över 14000kr.

Vagnmöte, Framnäsvägen 8, 15/6

Hej,

Då detta verkar vara en aktiv sida (där information når fastighetsägare snabbare än postgång) om fiber i Hällbybrunn tänkte jag ta tillfället i akt och meddela att:

Kvällens eventvagnsmöte som skulle hållas på parkeringen hos Framnäsvägen 8 kommer ställas in på grund av sjukdom.

Hoppas att alla ni som tänkte dyka upp hinner se detta meddelande. Ber om ursäkt för om det orsakade besvär.

Med vänlig hälsning,
Anton Dahlbäck
Svensk Infrastruktur

Begreppet "stadsnät", förtydligande.

Det råder en del begreppsförvirring kring ordet ”stadsnät”:

Det som Svensk Infrastruktur kallar ”öppna stadsnätet” är inte detsamma som de gemensamma stadsnät som Fibra driver, och som sammansluter kommunerna Eskilstuna, Västerås, Arboga, Strängnäs och Hallstahammar. Därför har nu ”Samlingsrutan”(uppe till höger) uppdaterats med en direktlänk även till Fibra, för att underlätta jämförelser mellan konkurrenternas utbud.

Fibra

Hej boende i Hällbybrunn!
I dagarna har diskussioner förts mellan representanter från Hällbybrunn och Fibra angående en framtida utbyggnation av fiber till ert område.

Just nu är efterfrågan på fiber stor, mycket till följd av nedläggning av ADSL-stationer runt omkring i Sverige. Vi på Fibra har förstått att det finns ett intresse i ert område att bygga ut fibernätet till era fastigheter, och om inte annan extern aktör redan har tecknat avtal och bygger ut till Hällbybrunn så finns det möjlighet för oss att erbjuda er fibernät från Fibra under 2016 under förutsättning att tillräckligt stort intresse finns.

Du som inte redan gjort det kan anmäla ditt intresse genom att skicka ett mail till intresse@fibra.se och då ange din postadress och fastighetsbeteckning. För att få nyheter och erbjudande från Fibra kan du också anmäla dig för att få vårt nyhetsbrev, se mer information på fibra.se.

Med önskan om en härlig sommar!Mvh Per Norrthon, VD Fibra AB

Sv:Fibra

Det gäller att detta når alla berörda snabbt.

Sv:Fibra

Hej Fibra/EEM!
Jag har under ett antal år skickat in ganska många intresseanmälan via er hemsida ( ja, eem.se då)... Även meddelat att jag kan vara behjälplig med att gå ut och informera om om stadsnät om så skulle önskas, men Jag har inte fått så mycket som ett tack för din intresseanmälan tillbaka från er.

Hur kommer det sig att ni NU visar intresse när någon annan aktör är beredda att bygga nät på "ert" område?

En härlig sommar hade det kunnat bli om jag visste att jag skulle få fiber (oavsett vem som gräver ner den) till hösten.

Mvh
Peter

Personligt

Hej igen
Har efter uppmaningar från bekanta i Hällby arbetat för att "få fram" alternativ till Svensk Infrastruktur.
Jag tycker nu att jag har gjort mitt och hoppas att alla fastighetsägare tänker genom vad som känns bäst.
Om framtiden är det mycket svårt att sia - tekniska lösningar kommer och går. Redan för 25 år sedan sades "kopparn" skulle dö - idag kan man skicka 10 000 Mbit/s i kopparnät.
Jag var med och införde ISDN i Sverige, revolutionerande då - liten efterfrågan, idag död.
I nästan alla hem idag finns WIFI-nät - alla är uppkopplade med smarttelefoner och den mobila utbyggnaden kommer att fortsätta med allt högre kapacitet.

Jag vill med dessa rader tacka för mig och hoppas att alla oavsett vad som händer med fibernät håller isär sak och person. Det kan ju ibland gå ganska hett till.
Gott råd - försök se problem och lösningar från olika synvinklar.
Tack för mig
Bengt-Åke

Personligt

Härmed vill jag förklara min roll i detta med Fibra.
Jag har ingen som helst anknytning till företaget. Blev, i ett tidigt skede, uppmanad av en granne att granska SI. Min uppfattning om grävbolaget är väl känd. Hur har jag kommit fram till detta?
Har lång erfarenhet av teknisk utveckling, forskning och affärsutveckling. Såväl nationellt som internationellt.
Har exempelvis varit strategisk chef i "gamla" Televerket och inte minst mångårig erfarenhet inom IT och Telecom med övergripande strategiska frågor.

Att gräva ner och installera fiber är ingen "Kvantteknik", kräver bara rätt utrustning. Tekniken är väl etablerad och snart kanske man kan köpa ett installationskit på Clas Ohlsson. Detta visar de otaliga fiberprojekten på landsbygden.
Valet som alla har att göra är följande:
1. Bolag med affärsidé att gräva och installera fibernät.
2. Bolag med affärsidé att tillhandahålla och driva fibernät.

Der finns även ett tredje alternativ - bilda en egen fiberförening och gräv i egen regi.


Fibra

Hej igen
Har haft förnyat samtal med Per Northon och vi kom fram till följande tidsplan:

1. Utskick till alla hushåll i Hällby snarast, helst innan 18 juni.

2. Intresseanmälan och projektering under andra halvan 2015.
3. Installationsarbeten kan påbörjas under första halvan 2016.

Detta betyder att alla presumtiva fiberanvändare kanske får vänta 6 - 8 månader med alternativ Fibra
PS Vi har inte pratat "pengar" DS

Fibra

Hej allesammans
Har haft ett längre samtal med Fibras VD, Per Northon.
Vi kom överens om att han skall se till att Fibras marknadsavdelning snarast skickar ut information till alla hushåll i Hällby om Fibras ambitioner beträffande fiberinstallation i Hällby.

Om Svensk Infrastruktur inte får tillräcklig anslutning kommer Fibra starta sin kampanj per omgående med möjlig skarp installationsstart redan under hösten.
Fibra är villiga att komma till Hällby och presentera sitt koncept.

Sv:Fibra

Bra jobbat Bengt-Åke! Högintressant!

Sv:Fibra

Bra Bengt-Åke!!

Sv:Fibra

Nu är det bråttom, hoppas att Fibra hinner.

Sv:Fibra

Bra! Då inväntar vi Fibras koncept

Sv:Fibra

Jag kan inte se varför ni är så ivriga på att Fibra ska vara den som levererar fiberanslutningen? I mitt tycke tycke jag Fibra sköter sig betydligt sämre än SI. Där kan vi snacka om oklara besked. Vad säger att de kommer att fullfölja sin "planer" om SIs skulle gå i stöpet? Sen sitter man där igen utan fiber.
Nej, jag lägger hellre mina pengar på en privat aktör som verkligen har visat att de vill ha den här affären. Till ca 5000:- billigare än fibra också. Om nu Fibra kommer erbjuda samma priser som för några månader sen när de ringde runt. Dvs 24900:- om man inte installera fjärrvärme på samma veva, 19900:- om man installera fjärrvärme.

Sv:Sv:Fibra

Du råkar inte veta vad som gällde för befintliga fjärrvärmekunder?

Jag är fortfarande kluven, men kommer i alla fall avstå SI den här rundan. Bygger det ett nät kommer det gå att ansluta i efterhand.

Sv:Sv:Sv:Fibra

Cleas:
Det kan jag inte svara på ang priset för befintliga fjärrvärmekunder.

Sv:Sv:Fibra

De som vill utvärdera även Fibra som alternativ känner säkert en trygghet i att det är en lokal, känd och väletablerad aktör med allt vad det innebär för installation av fibernätverket och framtida drift, underhåll och service. Fibra har ett mycket stort stadsnät, samägt av Eskilstuna, Västerås, Arboga, Strängnäs och Hallstahammar. I en jämförelse av Fibra och Svensk Infrastrukturs respektive hemsidor kan man konstatera att Fibra har ett avsevärt mycket större utbud av operatörer, tjänster och kombinationsabonnemang i sitt nät, och det är väl trots allt själva utbudet i näten som användaren kommer att ha glädje av i slutänden. Detta inkluderat en större möjlighet att välja produkt efter pris. Den rörliga löpande kostnaden behöver också beaktas i en investering, inte bara installationskostnaden.

Många är, med all rätt, trötta på år av väntan på fiber från Fibra, men av allt att döma kommer de nu att skicka ut information om att även de verkligen vill etablera sig i Hällbybrunn, och dessutom snart. Vidare finns heller inga som helst skriftliga garantier från Svensk Infrastruktur om tid för driftsättning, annat än inom två år. Det kanske inte är tydligt för alla som är otåliga, och avsett vad som sägs vara ambitionen muntligen så är det trots allt det skriftliga kontraktet som är bindande.

Som konsument i en affär av den här storleken är det klokt att åtminstone invänta och utvärdera den informationen från Fibra, avsett vad man i slutändan väljer.

Sv:Sv:Sv:Fibra

Det är faktiskt det som skrämmer mig. Det du skriver "stor" aktör = statlig/kommunal aktör som alltid har en monopolist tänk vid sina etableringar samt tjänster.
Jag tänker bara fjärrvärme, el, etc etc.

Sv:Sv:Sv:Sv:Fibra

Vem du än väljer som tillhandahåller din fiberanslutning blir du beroende av.
Din leverantör vare sig det är fjärrvärme eller feber har en monopolställning.
Varmvattnet kommer från värmeverket.
Fibern äger fiberbolaget......

Sv:Sv:Sv:Fibra

Tråden börjar bli gammal men ytterligare en synpunkt vid val av aktör är att se till långsiktigheten.

Svensk Infrastruktur är ett ungt bolag specialiserat på att bygga fiberanslutning med hjälp av inhyrda entreprenörer som arbetar med polacker och balter för att tjäna snabba grova pengar.

Den företagsgrupp Svensk Infrastruktur verkar inom och dess uppbyggnad inger ringa förtroende för långsiktighet.

Sv:Sv:Fibra

Vi som ivriga att få hit Fibra eller någon av deras entreprenörer, är det bl.a. för att vi vill ha vårt fiber inom Eskilstuna Stadsnät, med all trygghet för framtida drift som det innebär.

Sv:Fibra

Kanon, känns som Fibra är mer seriös än SI.

Sv:Fibra

Instämmer. Fibra känns som en mer seriös aktör om man tänker lite mer långsiktigt. Dessutom har SI inte lämnat några skriftliga garantier om leveranstid, så ingen vet egentligen vem som levererar snabbast. Däremot finns det fakta som visar att utbudet via Fibra är betydligt större och konkurrenskraftigare än SI's utbud. Något som jag tycker väger tungt. Det räcker ju tyvärr inte med enbart tillgång till fiberkabel. Vi behöver ju tjänsterna också! Fibra har nu chansen att visa att de är handlingskraftiga genom att komma ut med skriftlig information till berörda Hällbybor innan SI-tåget går dvs den 18 juni.

Fiber - alternativ

Tålamod. De som hellre vill ha sin fiber och dess framtida drift genom Stadsnätet, men ändå inte riskera att missa tåget med SI, kan lugnt vänta ända fram till deadline 18/6 med att skriva på - det kommer med stor säkerhet att presenteras ett alternativ innan dess.
Om det ändå inte skulle bli så - ingen skada skedd.

Ny kommentar

Omröstning

Är Du intresserad av att ansluta till stadsnät i Hällby?

Ja! 89 32%
Nej. 18 6%

Totalt antal röster: 282

ihallby

Har du något bra tips eller info som inte kommit med på ihallby.se men som skulle kunna passa på en sådan här sida? Eller om du har några ändrings- eller förbättringsförslag! Mejla till mejladressen nedan eller via sidan KONTAKTA OSS! Förslag och tips mottages mer än gärna! Med soliga hälsningar
Eva Andersson
info@ihallby.se
Drivs med Webnode